Kolejna pasta. Nie będę ukrywać, iż uwielbiam dania z makaronem :) Zdjęcie trochę nieudane, ale za to smak...
SKŁADNIKI
na 4 porcje:
na 4 porcje:
- opakowanie makaronu linguine
- około 300 g pieczarek - umytych i pokrojonych w plasterki
- 300 ml śmietany do zup i sosów (duże opakowanie)
- oliwa z oliwek (może być aromatyzowana ziołami lub truflami)
- 1 jajko
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 porządne łyżki masła
- pęczek świeżej bazylii
- suszony rozmaryn
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- tarty parmezan (może być też inny twardy ser dojrzewający np. Pecorino, Grana Padano - ja użyłam hiszpańskiego Manchego)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebulę, po czym dodajemy pieczarki. Całość smażymy przez około 7 minut, aż pieczarki będą rumiane. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz, około dwie łyżeczki suszonego rozmarynu i tyle samo ziół prowansalskich.
2. Gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Pamiętajmy o posoleniu wody chwilę przed punktem wrzenia (wtedy nie osiądzie na dnie garnka i nie zniszczy naczynia :) Do wody dodajemy kilka kropli oliwy, dzięki której makaron się ze sobą nie sklei.
3. Śmietanę łączymy z jajkiem za pomocą rózgi. Dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, intensywnie mieszamy i łączymy z pieczarkami. Dolewamy jeszcze trochę oliwy z oliwek i mieszamy, następnie dodajemy porządną garść tartego sera.
4. Makaron odcedzamy, nie przelewając go zimną wodą, by nie stracił temperatury i dodajemy do sosu. Mieszamy, nakładamy na talerze, posypujemy porządną garścią świeżej posiekanej bazylii i kropimy delikatnie sokiem z cytryny, posypujemy tartym serem.
bardzo fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńJa również bardzo lubię makarony. Dzięki Tobie mam kolejny pyszny przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze, że trafiam w gusta :) To z pewnością nie ostatni przepis na pastę :)))
UsuńJa tez jestem makaroniara :) Takie linguine chetnie bym zjadla!
OdpowiedzUsuń