wtorek, 21 lutego 2012

Linguine z pieczarkami


Kolejna pasta. Nie będę ukrywać, iż uwielbiam dania z makaronem :) Zdjęcie trochę nieudane, ale za to smak...

SKŁADNIKI
na 4 porcje:
  • opakowanie makaronu linguine
  • około 300 g pieczarek - umytych i pokrojonych w plasterki
  • 300 ml śmietany do zup i sosów (duże opakowanie)
  • oliwa z oliwek (może być aromatyzowana ziołami lub truflami)
  • 1 jajko
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 porządne łyżki masła
  • pęczek świeżej bazylii
  • suszony rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • tarty parmezan (może być też inny twardy ser dojrzewający  np. Pecorino, Grana Padano - ja użyłam hiszpańskiego Manchego)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.    Na dużej patelni rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebulę, po czym dodajemy pieczarki. Całość smażymy przez około 7 minut, aż pieczarki będą rumiane. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz, około dwie łyżeczki suszonego rozmarynu i tyle samo ziół prowansalskich.
2.    Gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Pamiętajmy o posoleniu wody chwilę przed punktem wrzenia (wtedy nie osiądzie na dnie garnka i nie zniszczy naczynia :) Do wody dodajemy kilka kropli oliwy, dzięki której makaron się ze sobą nie sklei.  
3.    Śmietanę łączymy z jajkiem za pomocą rózgi. Dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, intensywnie mieszamy i łączymy z pieczarkami. Dolewamy jeszcze trochę oliwy z oliwek i mieszamy, następnie dodajemy porządną garść tartego sera.
4.    Makaron odcedzamy, nie przelewając go zimną wodą, by nie stracił temperatury i dodajemy do sosu. Mieszamy, nakładamy na talerze, posypujemy porządną garścią świeżej posiekanej bazylii i kropimy delikatnie sokiem z cytryny, posypujemy tartym serem.     

5 komentarzy:

  1. Ja również bardzo lubię makarony. Dzięki Tobie mam kolejny pyszny przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się ciesze, że trafiam w gusta :) To z pewnością nie ostatni przepis na pastę :)))

      Usuń
  2. Ja tez jestem makaroniara :) Takie linguine chetnie bym zjadla!

    OdpowiedzUsuń