czwartek, 26 stycznia 2012

Sałatka z krewetkami, serem bałkańskim i dressingiem z suszonych pomidorów



Bardzo lubię przygotowywać tą sałatkę, gdyż kojarzy mi się przede wszystkim z porą letnią. Proces przygotowania sałatki w moim wykonaniu zwykle kończy się na etapie smażenia krewetek, ponieważ zaraz po obróbce termicznej lądują one na talerzu razem z tostami :) Jeśli chodzi o składniki, to można użyć sera feta, który jest bardziej miękki i mniej słony niż np. ser bułgarski czy albański. Poza tym trzeba podkreślić, że te dwa ostatnie najczęściej produkowane są z sera owczego, feta natomiast jest mieszanką sera owczego i koziego. Jak zawsze wszystko według smaku i upodobań :) W każdym razie zamieszczanie tego rodzaju przepisu świadczy o tym, że bardzo po woli zaczynam myśleć o lżejszym wiosenno-letnim menu.


SKŁADNIKI:
·          300 g krewetek koktajlowych (najlepiej obranych, mogą być mrożone)
·          100 g szynki parmeńskiej
·         główka sałaty lodowej
·         opakowanie pomidorków koktajlowych
·         opakowanie sera bałkańskiego
·         sok z połówki cytryny
·         2 łyżeczki suszonego rozmarynu
·         szklanka oleju
·         2 ząbki czosnku

SKŁADNIKI NA DRESSING:
·         mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
·         1 ząbek czosnku
·         3 łyżki ostu balsamicznego (może być aromatyzowany np. pomarańczą)
·         2 łyżeczki wody
·         2 łyżeczki suszonego rozmarynu
·         łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.    Dzień wcześniej przygotowujemy krewetki. Rozmrażamy je w zimnej osolonej wodzie, którą zmieniamy 2 albo 3 razy co pół godziny.
2.    Następnie rozmrożone krewetki odcedzamy, zalewamy olejem z dodatkiem z soku z cytryny, wyciśniętymi ząbkami czosnku i rozmarynem, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu, który mi osobiście bardzo przeszkadza :)
3.    Wyjmujemy zamarynowane krewetki i odstawiamy na chwilę, żeby nabrały temperatury pokojowej, następnie na patelni podgrzewamy tłuszcz, w którym się marynowały i przez około 2 minuty smażymy po obu stronach (gdy krewetki będą smażyły się zbyt długo, staną się gumowe i twarde). Po smażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy ręcznikiem papierowym.
4.    Sałatę rwiemy na dość sporej wielkości części i umieszczamy w misce. Następnie kroimy w paski szynkę parmeńską (można ją także wcześniej grillować np. na suchej patelni)  i układamy na sałacie, na szynce kładziemy pomidory pokrojone na połówki. Kolejną warstwę stanowi ser pokrojony w kostkę. Na samym wierzchu kładziemy krewetki.
5.    Przygotowujemy dressing: odlewamy około pół szklanki oliwy od suszonych pomidorów. Dodajemy do niej ocet balsamiczny, wodę i intensywnie mieszamy. Suszone pomidory siekamy bardzo drobno albo blendujemy, dodajemy razem z rozmarynem, cukrem i wyciśniętym ząbkiem czosnku do wcześniej przygotowanej oliwy. Mieszamy.
6.    Sałatkę polewamy dressingiem dopiero po nałożeniu na talerz (gdy polejemy całą sałatkę znajdującą się w misce, po jakimś czasie warzywa puszczą wodę i stracą swoją chrupkość). Do sałatki doskonale pasują tosty z jasnego pieczywa posmarowane masłem czosnkowym.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz