środa, 27 lutego 2013

Tort cappuccino


Pozostajemy w kręgu słodkości. Tym razem jednak wyższa szkoła jazdy (co można rozpoznać po ilości punktów receptury). Przygotowanie tortu cappuccino jest nie lada wyzwaniem, zwłaszcza dla kogoś kto raczej samodzielnie tortów nie wypiekał. Okazuje się jednak, że brak doświadczenia nie jest przeszkodą, a mieszanka chęci sprawienia komuś radości oraz niekwestionowanej smykałki kulinarnej daje niesamowity i piorunujący efekt. Tort przygotowała pod moim okiem Ewa, a ujęła na pięknych zdjęciach już za pomocą własnego oka. I nie będę ukrywać, że duma mnie rozpierała. Z efektu kulinarnego oczywiście, bo to że Ewka przepiękne zdjęcia robi, wiem już od bardzo dawna. Niestety nie jestem w stanie podać skąd mam przepis i kto jest jego autorem. 


Spód:
• 100 g masła
• 2 jajka
• 170 g cukru
• 180 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 ml mleka

Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki


Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru, płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nastawiamy na 175‘C.
  2. Przygotowujemy biszkopt: formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Topimy i studzimy masło.
  3. Ubijamy jajka z cukrem (można ustawić miskę na rondelku z wolno gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli, następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści).
  4. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie mieszamy. Mieszając wlewamy bardzo powoli mleko, a następnie stopione masło.
  5. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni.
  6. Gotowy biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i dzielimy wszerz na 3 cienkie blaty.
  7. Przygotowujemy krem: ubijamy żółtka z cukrem i mieszamy dokładnie z serem mascarpone.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
  9. W rondelku mieszamy kawę z wodą, dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, w którym żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier.
  10. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą mascarpone.
  11. Układamy pierwszy blat na dnie formy (dno można wyłożyć papierem do pieczenia).
  12. Nasączamy mieszanką kawy z likierem i rozsmarowujemy 1/3 kremu.
  13. Zapinamy obręcz formy i kładziemy kolejne części biszkoptowe (tak samo jak na początku -  nasączamy biszkopt i kładziemy krem, który powinien się znaleźć na samym wierzchu ciasta).
  14. Kakao i cukier puder przesiewamy przez sitko nad tortem. 
  15. Tort wstawiamy do lodówki.
  16. Po czasie chłodzenia na warstwie kakao mogą pojawić się plamki wilgoci, tak więc przed podaniem wierzch można posypać jeszcze jedną warstwą kakao i udekorować np. płatkami migdałowymi.  


1 komentarz:

  1. smakowity, torty kawowe to zawsze dobry wybór :). Choć raczej dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń