czwartek, 21 lutego 2013

Torcik makowy z wanilią i orzechami


Z torcikiem makowym miałam same problemy. Niby przepis prosty, nie wymaga zbyt wielkiego skupienia. Ot, wymieszać ze sobą kilka składników, zapiec et viola! Gotowe. Tak przynajmniej opisywała proces przygotowywania moja koleżanka z pracy, która podała mi przepis i której torcik jest naprawdę przepyszny. Mój pierwszy wypiek rozpadał się podczas krojenia (dobrze, że mnie przy tym nie było, bo inaczej ja rozpadłabym się na kawałki ze wstydu :), drugi wyszedł już nieco lepszy, a za trzecim razem wprowadziłam małe korekty do przepisu i wyszedł naprawdę dobry. Tak więc publikuje trzecią wersję przepisu na makową słodycz, życząc udanych wypieków bez niespodzianek.



Składniki:
(na formę o średnicy 22 cm)
 masa:
  • 1 puszka masy makowej (około 900 g)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • wnętrze z 1 laski wanilii

krem:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 kostka masła 

Pozostałe składniki:
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • dowolne orzechy do posypania tortu 
Zamiast kremu przed podaniem można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (około 4 kostki na porcję tortu) i polać nią kawałek tortu już na talerzyku.

Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy masę makową: mak odciskamy z zalewy i wkładamy ma noc do lodówki, żeby dobrze wysechł.
  2. Gdy masa makowa będzie już odciśnięta, oddzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
  3. Ubijamy białka ze szczyptą soli i cukru.
  4. Mieszamy masę makową z żółtkami.
  5. Następnie dodajemy pianę z białek, aromat waniliowy, cynamon oraz wnętrze laski wanilii (rozcinając ją wzdłuż i wyjmując z niej ziarna). Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wykładamy masę makową i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180’C. Po czasie pieczenia pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotowujemy krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do dużej miski wlewamy gorącą wodę i umieszczamy w niej mniejszą z połamaną czekoladą, delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia).
  8. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość  mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, którą wstawiamy na około godzinę do lodówki.
  9. Upieczoną masę makową można dokończyć na trzy sposoby: krojąc na pół w poprzek, kładąc krem między dwie części i smarując wierzch lub kładąc krem na całą powierzchnię bez przecinania tortu albo nie przygotowując kremu, a przed podaniem polewając każdą z porcji rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypując orzechami.
  10. Jeśli wybraliśmy których z dwóch pierwszych sposobów, wierzch tortu posypujemy orzechami lub płatkami migdałowymi, które przed posypaniem można uprażyć.
  11. Tort przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny,  natomiast najlepiej przygotować go dzień przed podaniem i pozwolić mu ścisnąć się przez noc w chłodzie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz