poniedziałek, 18 lipca 2011

Zielona zupa - krem

Bez zbędnych wstępów i przynudzania: najprostsza zupa świata. W prostocie jednak tkwi prawdziwe piękno, natomiast w zupach-kremach najpiękniejsze jest to, że nawet gdy się zapomni się o tym, że właśnie się coś tam gotuje, doprowadzając do rozmiękczenia składników, nic nie szkodzi. I tak koniec końców wszystko ląduje w blenderze, zmiksowane na aksamitnie gładką masę rozpieszczającą podniebienie. Dla mnie groszek jest warzywem, na punkcie którego niekoniecznie bym oszalała, ale pod postacią zupy ogarnia mnie istne szaleństwo, do którego droga jest niezwykle krótka, bo przy leniwej wersji trwa mniej więcej czterdzieści pięć minut, a może nawet krócej…

Składniki:
  • 2 opakowania mrożonego groszku
  • 1 brokuł (lub opakowanie mrożonych różyczek)
  • warzywa na bulion (2 marchewki, pietruszka, seler, 2 ząbki czosnku, cebula, por, a jeśli cierpi się na niedoczas lub zwykłe lenistwo wystarczą 2 kostki bulionowe :)
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • sok z połówki cytryny
  • 1 cebula
  • około połowy pęczka natki pietruszki (może być także suszona)
  • sól
  • pieprz (może być ziołowy)
  • ewentualnie kminek
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • około 50 g masła
Sposób przygotowania:

Bulion: Rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Jeśli wybieramy wersję uproszczoną, po prostu rozpuszczany dwie kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne) w około 1,5 litra wody. Jeśli mamy czas – doprowadzamy do wrzenia 1,5 litra wody. Obrane warzywa wrzucamy do wody,  dodając odrobinę soli i pieprzu. Pozwalamy gotować się warzywom na wolnym ogniu przez około 40 minut, po czym je odcedzamy.

Cała reszta: Cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy groszek. W momencie w którym nabierze intensywnego koloru zieleni, wlewamy około dwóch łyżek wazowych bulionu, dodajemy posiekaną pietruszkę, kminek, sok z połówki cytryny, szczyptę soli i nieco więcej pieprzu, dusząc przez około 10 minut i mieszając do czasu do czasu.  W bulionie gotujemy brokuł przez około 7, a nawet do 10 minut, tak aby był zupełnie miękki. W misie blendera umieszczamy groszek oraz odcedzone z bulionu, odcięte różyczki brokułu i blendujemy na gładką masę, którą następnie łączymy z bulionem.  Około 2 lub 3 łyżki wazowe zupy umieszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy dwie porządne łyżki śmietany, mieszamy rózgą i łączymy z całością zupy.  Zupę przed podaniem można udekorować np. liśćmi mięty i pokrojonym w kostkę pomidorem. Słodkawa, zielona zupa doskonale smakuje z grzankami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz