czwartek, 18 sierpnia 2011

Mój domowy sposób na zbójowanie (czyli placek zbójnicki)




Placek zbójnicki. Danie raczej jesienno - zimowe, bo kaloryczne, bardzo sycące i rozgrzewające. Jest przy nim trochę roboty, ale zważywszy na to, że za chwilę minie lato, przyjdzie jesień i będzie zimno, warto mieć w zanadrzu taki przepis :)


Składniki na warstwę wierzchnią:
  • 500 g karkówki
  • około 30 g masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sproszkowana ostra papryka
  • sproszkowana słodka papryka
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu
  • łyżka mąki pszennej

Składniki na placki (na około 6 placków):
  • 700 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3-4 czubate mąki pszennej
  • około 100 -150 g kapusty kiszonej
  • olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:
  • duży jogurt naturalny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie warstwy wierzchniej: Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, oraz zielem angielskim (najlepiej dopiero co zgniecionym w moździerzu). Smażymy na oleju - najpierw na dość dużym ogniu, zmniejszając go po około pięciu minutach. Dodajemy pokrojoną paprykę. Kawałki mięsa mieszamy co jakiś czas, by nie przyklejały się do dna patelni. Po około dwudziestu minutach przekładamy mięso do garnka, dodajemy puszkę pomidorów oraz dolewamy bulion. Całość dusimy przez około pół godziny. Sprawdzamy jednak czy mięso będzie miękkie nieco wcześniej. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy łyżkę płynu z duszącego się mięsa, mieszamy i delikatnie rozprowadzamy łyżkę mąki (najlepiej rózgą) i całość dodajemy do mięsa. Mieszamy, po czym zdejmujemy garnek z ognia.
Przygotowanie placków: Ziemniaki trzemy na tarce na średnich oczkach. Dodajemy jajko, płatki owsiane, startą na tarce marchewkę oraz odciśniętą, bardzo drobno poszatkowaną kapustę kiszoną oraz mąkę. Całość mieszamy. Jeśli posiadamy cudowne, wielofunkcyjne urządzenie, które posieka wszystko na gładką masę, to po prostu wrzucamy składniki i naciskamy przycisk start :) Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Łyżką do zupy nakładamy masę na rozgrzany olej. Smażymy placki z obu stron. Gdy wierzch będzie lekko rumiany, a spód za lekkim dotknięciem drewnianej szpatułki będzie odchodził od dna patelni, jest to znak że można przewrócić placki na drugą stronę. Placki nie mogą one być zbyt duże, gdyż masa jest cięższa od tej na zwykłe placki ziemniaczane. Lepiej też, żeby były w miarę cienkie.




Przygotowanie sosu czosnkowego: Jogurt oraz majonez mieszamy, wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem podgrzewamy mięso. Na talerzu układamy jeden, bądź dwa placki. Kładziemy na nie mięso z sosem i polewamy sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz