środa, 22 sierpnia 2012

Zupa pomidorowa z grochem i musztardą Dijon


Żołnierska zupa dla wegetarianów, więc krótko o niej w żołnierskich słowach :) Właściwie trudno powiedzieć czy jest to zupa  pomidorowa z dodatkiem grochu czy grochowa z dodatkiem pomidorów. Oprócz tak kontrowersyjnie smacznego połączenia, które szokuje ciocie i babcie (bo czymże jest grochówka bez boczku, za to z pomidorami) wspaniałe wykończenie daje musztarda Dijon, której wyrazistość łamie niekiedy nieznośną dla mojego podniebienia słodycz i mdłość ugotowanych ziaren grochu. Do tego dość mocno wyczuwalny aromat czosnku i mamy naprawdę treściwy oraz pożywny posiłek. Na zdjęciu danie wygląda bardziej jak eintopf niż zupa, ale de facto do kategorii zup należy :) Według opinii osób degustujących - pycha!


Składniki:
  • 1 ½ l bulionu warzywnego
  • koncentrat pomidorowy (250 ml)
  • puszka siekanych pomidorów w zalewie
  • opakowanie łuskanego grochu (400 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Groch płuczemy i moczymy przez mniej więcej 12 godzin w wodzie.
  2. Następnie w tej samej wodzie, w której groch się moczył gotujemy go do miękkości (przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając żeby się nie przypalił). W międzyczasie zdejmujemy łyżką pianę jaka wytwarza się podczas gotowania.
  3. Po ugotowaniu grochu  odlewamy wodę.
  4. Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki, a następnie ugotowany groch. Całość mieszamy, dodając lubczyk, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Zagotowujemy.
  5. Zupa doskonale smakuje ze świeżą natką pietruszki (ja niestety takiej nie posiadałam, więc użyłam suszonej).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz