sobota, 13 października 2012

Konfitura z działkowych winogron z cynamonem i pieprzem


Jesień zdominowała pogodę. Pomimo coraz niższej temperatury, porannych mgieł, a za chwilę pewnie szronu na trawnikach, białołęckie powietrze pachnie czymś radosnym. Dla mnie to znak, że już najwyższy czas przygotować się kulinarnie do nadejścia zimy. Czas kwaszenia ogórków, robienia sosów pomidorowych, marynowania grzybów, papryki, pikli. Jednak w całym ferworze przetwarzania warzyw w żadnym wypadku nie można zapomnieć o uzbrojeniu się w zapasy czegoś słodkiego, co umilać będzie coraz zimniejsze wieczory. Konfitury nadają się do tego wyśmienicie. Można je potraktować jako dodatek do naleśników, mięsa lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Sposób spożywania zależy od inwencji twórczej spożywającego. W przypadku konfitury winogronowej, uwaga na pestki.

Składniki:
  • 1 kg ciemnych, drobnych winogron
  • 750 g cukru żelującego (może być nawet 1 kg)
  • około 200 ml wody
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka pieprzu 

Sposób przygotowania:
  1. Płuczemy kiście winogron. Grona oddzielmy od gałązek.
  2. Podgrzewamy wodę, dodajemy winogrona i gotujemy do czasu, gdy owoce puszczą sok.
  3. Dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy przez około 20 minut często mieszając.
  4. Tak przetworzone owoce rozlewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
  5. Gdy słoiki ostygną, odwracamy je.

2 komentarze: