czwartek, 15 grudnia 2011

Sernik z wiśniami i płatkami migdałowymi


Pozostając w tematyce branży cukierniczej. Skoro była już szarlotka, nie może zabraknąć sernika, który pokazuje niejedno swoje oblicze - sernik krakowski, po wiedeńsku, z makiem, z truskawkami, ananasem i wiórkami kokosowymi… dodatków pasujących do sera końca nie widać. Osobiście polecam sernik z warstwą wiśniową, ale nie na spodzie masy serowej, a na jego wierzchu. Romans żelowanych wiśni z płatki migdałowymi nadaje wizualnej lekkości ciastu, a całość odpowiednio udekorowana nie może wyglądać inaczej jak romantycznie :)
SKŁADNIKI:
Składniki na kruche ciasto:
  • 3-4 żółtka
  • ½ kostki margaryny
  • ½  szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
Na masę serową:
  • około 1 - 1,25 kg mielonego sera (są takie już specjalnie przygotowane do pieczenia sernika, co bardzo ułatwia życie)
  • 250 g drobnego cukru 
  •   4 jajka
  • 2,5 - 3 szklanki mleka surowego
  • 4 łyżki oleju
  •  2 budynie (najlepiej, żeby były niesłodzone - ewentualnie Sernix)
  •  cukier waniliowy (osobiście najbardziej polecam cukier z prawdziwą wanilią firmy Kotanyi albo z wanilią i kardamonem Kamisa)
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na warstwę wiśniową.
  • duży słoik wiśni w syropie
  •  około 4-5 łyżek cukru żelującego
  • opakowanie płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kruche ciasto - żółtka, margarynę i szklankę cukru ucieramy, dodajemy mąkę pszenną, następnie ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie dość elastyczne układamy je na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki).
Następnie zajmujemy się masą serową - ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, olej i sok z połówki cytryny (uważając by nie dostały się pestki). Całość ucieramy dodając po łyżce sera. Budynie mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy. Ja czasem wspieram się wynalazkiem typu Sernix, kiedy widzę, że masa serowa jest naprawdę rzadka i mam przeczucie, że sernik nie będzie wystarczająco ścisły (a wszystko to zależy od sera jaki kupiliśmy). Tak przygotowaną masę serową możemy umieścić w misie blendera i blendować na średnich obrotach, dzięki temu sernik będzie bardziej delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na ciasto. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200’C. Po upływie tego czasu wyjmujemy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na około dwie godziny do lodówki.
Na tak wypoczęty sernik możemy udekorować warstwą wiśniową. Odlewamy syrop z wiśni, które umieszczamy w misie blendera i blendujemy na średnich obrotach dodając cukier żelujący. Całość podgrzewamy w garnku i gdy widzimy, że masa gęstnieje zdejmujemy ją z ognia i studzimy, a następnie rozlewamy ją równomiernie na powierzchni całego sernika i posypujemy dość obficie płatkami migdałów (płatki można wcześniej uprażyć na suchej patelni - nabiorą złocistego koloru). Całość wstawiamy do lodówki.

4 komentarze: