Pozostając w tematyce branży cukierniczej. Skoro była już szarlotka, nie może zabraknąć sernika, który pokazuje niejedno swoje oblicze - sernik krakowski, po wiedeńsku, z makiem, z truskawkami, ananasem i wiórkami kokosowymi… dodatków pasujących do sera końca nie widać. Osobiście polecam sernik z warstwą wiśniową, ale nie na spodzie masy serowej, a na jego wierzchu. Romans żelowanych wiśni z płatki migdałowymi nadaje wizualnej lekkości ciastu, a całość odpowiednio udekorowana nie może wyglądać inaczej jak romantycznie :)
SKŁADNIKI:
Składniki na kruche ciasto:
- 3-4 żółtka
- ½ kostki margaryny
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Na masę serową:
- około 1 - 1,25 kg mielonego sera (są takie już specjalnie przygotowane do pieczenia sernika, co bardzo ułatwia życie)
- 250 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2,5 - 3 szklanki mleka surowego
- 4 łyżki oleju
- 2 budynie (najlepiej, żeby były niesłodzone - ewentualnie Sernix)
- cukier waniliowy (osobiście najbardziej polecam cukier z prawdziwą wanilią firmy Kotanyi albo z wanilią i kardamonem Kamisa)
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na warstwę wiśniową.
- duży słoik wiśni w syropie
- około 4-5 łyżek cukru żelującego
- opakowanie płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kruche ciasto - żółtka, margarynę i szklankę cukru ucieramy, dodajemy mąkę pszenną, następnie ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie dość elastyczne układamy je na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki).
Następnie zajmujemy się masą serową - ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, olej i sok z połówki cytryny (uważając by nie dostały się pestki). Całość ucieramy dodając po łyżce sera. Budynie mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy. Ja czasem wspieram się wynalazkiem typu Sernix, kiedy widzę, że masa serowa jest naprawdę rzadka i mam przeczucie, że sernik nie będzie wystarczająco ścisły (a wszystko to zależy od sera jaki kupiliśmy). Tak przygotowaną masę serową możemy umieścić w misie blendera i blendować na średnich obrotach, dzięki temu sernik będzie bardziej delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na ciasto. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200’C. Po upływie tego czasu wyjmujemy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na około dwie godziny do lodówki.
Na tak wypoczęty sernik możemy udekorować warstwą wiśniową. Odlewamy syrop z wiśni, które umieszczamy w misie blendera i blendujemy na średnich obrotach dodając cukier żelujący. Całość podgrzewamy w garnku i gdy widzimy, że masa gęstnieje zdejmujemy ją z ognia i studzimy, a następnie rozlewamy ją równomiernie na powierzchni całego sernika i posypujemy dość obficie płatkami migdałów (płatki można wcześniej uprażyć na suchej patelni - nabiorą złocistego koloru). Całość wstawiamy do lodówki.
Idealnie trafiasz w moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie:)
OdpowiedzUsuńPłatki migdałowe...wiśnie...i sernik - lepiej być nie może. Popisowe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNie ma milszych słów dla ucha kucharza :)
OdpowiedzUsuń