czwartek, 29 marca 2012

Deser Tiramisu



Błyskawiczny, prosty i do tego jeszcze efektowny deser, który można, a nawet powinno się przygotować dzień wcześniej. Co prawda nie jest to klasyczne Tiramisu, za to mniej czasochłonne i zdecydowanie wygodniejsze przy podawaniu gościom. Naprawdę polecam.

Składniki:
(na około 8 pucharków)

  • 4 żółtka
  • około 150 - 170 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  •  500 g sera mascarpone
  • 4 łyżki kawy rozpuszczonej w 100 ml wody (lub około 100 ml espresso)
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • kakao
  • ewentualnie wnętrze 2 lasek wanilii



Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
  2. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz wanilię.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przygotowaną wcześniej masą serową.
  4. Do wystudzonego espresso dodajemy likier amaretto, mieszamy.
  5. Na dno pucharka nakładamy łyżkę masy mascarpone, następnie namoczone w kawie biszkopty, masę, biszkopty itd. (na samym wierzchu powinna być masa serowa).
  6. Wierzch posypujemy kakao (możemy to zrobić przed wstawieniem do lodówki - kakao nasiąknie wtedy wilgocią z masy i nabierze różnych odcieni brązu lub bezpośrednio przed podaniem) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
 

3 komentarze:

  1. uwielbiamy tiramisu.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usunięta :) dzięki za podpowiedź, zupełnie o tym zapomniałam, a weryfikacja rzeczywiście wkurza :)

      Usuń
  2. Pyszności! W moim prywatnym rankingu to za musem czekoladowym drugi ulubiony deser. Zawsze czekolada będzie u mnie na pierwszym miejscu. Wiele ciekawostek i przepisów można znaleźć na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i każdy wielbiciel czekolady znajdzie tam coś dla siebie.

    OdpowiedzUsuń