Kolejny pomysł na szybką i smaczną pastę. To wszystko na cześć makaroniar i makaroniarzy :)
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
- opakowanie makaronu farfalle
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- około 400-500 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 brokuł
- około 100-150 g orzechów pistacjowych (już obranych i delikatnie zgniecionych np. w moździerzu)
- 400 g śmietany 18% (duże opakowanie)
- suszona bazylia
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy boczek, po chwili cukinię i smażymy przez około 5 minut. Następnie wrzucamy pistacje, mieszamy i smażymy przez kolejne 3-5 minut (nawet troszkę dłużej, w zależności jak tłustym boczkiem dysponujemy :) W razie potrzeby delikatnie solimy.
2. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie (wkładamy go kwiatem do dołu i gotujemy nie dłużej niż przez 5 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy). Odcinamy różyczki.
3. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę i dodajemy ugotowany brokuł, pieprz, suszoną bazylię, a następnie boczek z cukinią, orzechami i cebulą. Mieszamy.
4. Makaron gotujemy al dente (lub nawet chwilę przed al dente), odcedzamy, szybko przepłukujemy chodną wodą i dodajemy do śmietany. Mieszamy i całość podgrzewamy na patelni.
5. Przygotowaną pastę można podawać z ulubionym twardym serem lub posypać
np. podsmażonymi na maśle pistacjami.
np. podsmażonymi na maśle pistacjami.
o bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń