poniedziałek, 12 marca 2012

Farfalle z boczkiem, brokułem i pistacjami


Kolejny pomysł na szybką i smaczną pastę. To wszystko na cześć makaroniar i makaroniarzy :)

SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
  • opakowanie makaronu farfalle
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • około  400-500 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 brokuł
  • około 100-150 g orzechów pistacjowych (już obranych i delikatnie zgniecionych np. w moździerzu)
  • 400 g śmietany 18% (duże opakowanie)
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy boczek, po chwili cukinię i smażymy przez około 5 minut. Następnie wrzucamy pistacje, mieszamy i smażymy przez kolejne 3-5 minut (nawet troszkę dłużej, w zależności jak tłustym boczkiem dysponujemy :) W razie potrzeby delikatnie solimy.
2.    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie (wkładamy go kwiatem do dołu i gotujemy nie dłużej niż przez 5 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy). Odcinamy różyczki.
3.    Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę i dodajemy ugotowany brokuł, pieprz, suszoną bazylię, a następnie boczek z cukinią, orzechami i cebulą. Mieszamy.
4.    Makaron gotujemy al dente (lub nawet chwilę przed al dente), odcedzamy, szybko przepłukujemy chodną wodą i dodajemy do śmietany. Mieszamy i całość podgrzewamy na patelni.
5.    Przygotowaną pastę można podawać z ulubionym twardym serem lub posypać
np. podsmażonymi na maśle pistacjami.

1 komentarz: