Składniki:
- 500 g serka homogenizowanego o
smaku waniliowym
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru (może być waniliowy lub migdałowy)
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 1 opakowanie biszkoptów (ok. 250 g)
- 1 opakowanie galaretki o dowolnym
smaku
- 300 g malin
- ½ opakowania „Ptasiego mleczka”
- wiórki czekoladowe
Sposób
przygotowania:
- Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w około ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
- Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie będzie tężała, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera.
- Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany oraz wcześniej przygotowaną żelatynę i delikatnie łączymy ze sobą (można za pomocą miksera, ale na najniższych obrotach).
- Tortownicę wykładamy szczelnie (aż po same brzegi) papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty, a następnie pokrojone w plasterki „Ptasie mleczko”.
- Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki (do momentu całkowitego stężenia).
- W międzyczasie, tak mniej więcej po 1 godzinie, rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
- Gdy sernik całkowicie stężeje od jego boków delikatnie odklejamy papier do pieczenia.
- Na wierzchu układamy maliny, posypujemy wiórkami czekoladowymi i zalewamy całkowicie wystudzoną, a nawet delikatnie tężejącą galaretką.
- Całość odstawiamy do lodówki na czas tężenia podany na opakowaniu galaretki (żeby zabezpieczyć się sprzed podciekaniem galaretki, pod tortownicę możemy postawić talerz).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz