Nareszcie mam termometr do
piekarnika. Urządzając moją małą kuchnię i uznając wyższość piekarnika gazowego
nad elektrycznym do wyboru miałam aż trzy modele kuchenek. Najbardziej
innowacyjnym gadżetem okazała się wbudowana zapalarka do gazu (moja kuchenka nie
ma nawet tego), natomiast największą niedogodnością jest brak tremometru. Jeśli
chodzi o mięsa, z tym można sobie jakoś poradzić i piec na tzw. wyczucie. Z
ciastami jest nieco trudniej, w szczególności z tymi, które potrzebują przez
cały czas stałej temperatury, i które przy zbyt niskiej po prostu sobie nie
poradzą, przemieniając się w mało atrakcyjny zakalec. Skoro oczekiwany
termometr do pieca dostał dostarczony, czas go wypróbować i z niecierpliwością
obserwować jak płynne ciasto pnie się ku górze i zmienia konsystencję z płynnej
na stałą. Efekt - pyszne, wilgotne, z zapieczonymi, słodkimi owocami lata na
wierzchu. Do tego świeżo zmielona i zaparzona kawa. Oto przepis na udane
popołudnie.
Składniki:
(na blachę o
wymiarach 22x22 lub nieco większą)
- 6 jajek
- 1 ½
szklanki cukru (około 375 ml)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju (250 ml)
- małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)
- 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku rumowego
- szczypta soli
- 300 - 400 g świeżych owoców (śliwek, wiśni,
malin)
- ewentualnie płatki migdałów
Sposób przygotowania:
- 1. Oddzielmy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukru.
- 2. Żółtka miksujemy z cukrem (do momentu uzyskania gładkiej masy). Dodajemy pianę z białek.
- 3. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i olejek rumowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
- 4. Wlewamy szklankę oleju i uzyskaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- 5. Układamy owoce (jeśli mają pestki, to oczywiście je drylujemy). Dodatkowo wierzch można posypać płatkami migdałów.
- 6. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180’C.
Ciasto z kawą :))) mmm... Prezentuje się bardzo zacnie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda baardzo zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to pyszne lato
OdpowiedzUsuńnajlepsze w nim jest to,ze jest szybciutkie i proste :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta owocowe i czekoladowe. Mimo, że nie mam zdolności kulinarnych uczę się i piekę regularnie. Moje ulubione wypieki to muffinki bo są bardzo proste i można je urozmaicić na wiele sposobów. Moim ulubionym przepisem jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńTo przepis dla każdego, łatwy i smaczny, warto wypróbować!