wtorek, 17 lipca 2012

Śmietanowe ciasto z owocami


Nareszcie mam termometr do piekarnika. Urządzając moją małą kuchnię i uznając wyższość piekarnika gazowego nad elektrycznym do wyboru miałam aż trzy modele kuchenek. Najbardziej innowacyjnym gadżetem okazała się wbudowana zapalarka do gazu (moja kuchenka nie ma nawet tego), natomiast największą niedogodnością jest brak tremometru. Jeśli chodzi o mięsa, z tym można sobie jakoś poradzić i piec na tzw. wyczucie. Z ciastami jest nieco trudniej, w szczególności z tymi, które potrzebują przez cały czas stałej temperatury, i które przy zbyt niskiej po prostu sobie nie poradzą, przemieniając się w mało atrakcyjny zakalec. Skoro oczekiwany termometr do pieca dostał dostarczony, czas go wypróbować i z niecierpliwością obserwować jak płynne ciasto pnie się ku górze i zmienia konsystencję z płynnej na stałą. Efekt - pyszne, wilgotne, z zapieczonymi, słodkimi owocami lata na wierzchu. Do tego świeżo zmielona i zaparzona kawa. Oto przepis na udane popołudnie.



Składniki:
(na blachę o wymiarach 22x22 lub nieco większą)
  • 6 jajek
  • 1 ½  szklanki cukru (około 375 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)
  • 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku rumowego
  • szczypta soli
  • 300 - 400 g świeżych owoców (śliwek, wiśni, malin)
  • ewentualnie płatki migdałów

Sposób przygotowania:

  1. 1.      Oddzielmy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukru.
  2. 2.      Żółtka miksujemy z cukrem (do momentu uzyskania gładkiej masy). Dodajemy pianę z białek.
  3. 3.      Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i olejek rumowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
  4. 4.      Wlewamy szklankę oleju i uzyskaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. 5.      Układamy owoce (jeśli mają pestki, to oczywiście je drylujemy). Dodatkowo wierzch można posypać płatkami migdałów.
  6. 6.      Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180’C.




6 komentarzy:

  1. Ciasto z kawą :))) mmm... Prezentuje się bardzo zacnie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda baardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasto to pyszne lato

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze w nim jest to,ze jest szybciutkie i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marta Marczyńska22 lutego 2020 04:33

    Uwielbiam ciasta owocowe i czekoladowe. Mimo, że nie mam zdolności kulinarnych uczę się i piekę regularnie. Moje ulubione wypieki to muffinki bo są bardzo proste i można je urozmaicić na wiele sposobów. Moim ulubionym przepisem jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    To przepis dla każdego, łatwy i smaczny, warto wypróbować!

    OdpowiedzUsuń