wtorek, 20 września 2011

Łódki z cukinii z dojrzewającą szynką i mięsem mielonym w sosie pomidorowym


SKŁADNIKI:
    • 1 duża cukinia
    • 500 g mięsa mielonego
    • 2 opakowana pomidorów w kartoniku (mogą być z czosnkiem lub ziołami)
    • 150 g dowolnej szynki dojrzewającej (ja użyłam specku)
    • suszona bazylia
    • suszone oregano
    • suszona ostra papryka
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • około 100 g sera gruyère (może być oczywiście inny rodzaj sera, jednak zapieczony gruyère smakuje wyśmienicie :)
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia







    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Cukinię dzielimy wszerz na dwie lub trzy części, następnie każdą z części kroimy wzdłuż. Z każdej otrzymanej połówki wykrawamy środek, tak by cukinia przybrała kształt łódki (najlepiej nadciąć z jednej strony nożem wzdłuż krawędzi mniej więcej do połowy miąższu, to samo zrobić z drugiej strony i „wyjąć” miąższ). Części cukinii obgotowujemy przez około 5 - 7 minut w osolonej wodzie. Następnie układamy je w brytfance do pieczenia.
    Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Gdy zeszkli się, dodajemy mięso i smażymy, odcedzając od czasu do czasu wodę jaka pojawiła się na patelni. Gdy mięso będzie półsurowe, dodajemy jedno opakowanie pomidorów. Całość mieszamy do momentu aż farsz będzie ścisły. Gdy pojawi się za dużo wody, odlewamy ją.  
    Na łódki cukinii nakładamy około łyżki stołowej pomidorów z drugiego kartonika, następnie po plasterku szynki. Na to nakładamy farsz, tak aby wypełnić całą wolną przestrzeń warzywa. Na wierzch kładziemy po plasterku szynki (uchroni ona mięso przed wyschnięciem). Pozostałe pomidory mieszamy z odrobiną wody i oliwy, a następnie wylewamy na dno brytfanki. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180’C. W międzyczasie możemy polać odrobiną oliwy z oliwek (cukinia doskonale chłonie oliwę). Mniej więcej 10 minut przed wyjęciem z piekarnika kładziemy po plastrze sera gruyère.
    Po nałożeniu łódki wraz z mięsną załogą na talerz, polewamy ją sosem pomidorowym z dna brytfanki.  



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz