piątek, 23 września 2011

Zupa krem z cukinii, pomidorów i awokado



Ostatnio w mojej kuchni dość ważną rolę wśród kalejdoskopu warzyw odgrywa cukinia. Nie potrafię podać przyczyny, jednak robiąc zakupy na bazarze warzywnym jakoś tak wychodzi, że mówię „...i jeszcze poproszę cukinię”. Zaproponowana poniżej zupa charakteryzuje się specyficznym smakiem. Od razu uprzedzam, nie każdemu przypadła do gustu, ale prawdziwy smakosz wyzwań się nie boi :)
 
SKŁADNIKI:
  • 4 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dość dużych pomidorów obranych ze skóry (mogą być także pomidory z puszki)
  • około 1,5 l bulionu
  • sok z 1 cytryny
  • około 2-3 łyżek masła
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • sól
  • pieprz
  • około łyżeczki papryki chili w proszku
  • tarta gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroimy w piórka, a następnie smażymy na maśle (1 łyżka). Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Cukinie razem z skórką kroimy w grubą kostkę (cukinia może być obrana – skórka daje dość specyficzny, gorzki smak, który nie każdemu odpowiada). Łączymy ją z cebulą, dodajemy łyżkę masła i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy bulion. Pomidory kroimy w grubą kostkę dodajemy do zupy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut aż cukinia będzie bardzo miękka i gotowa do zmiksowania. Dodajemy miąższ z awokado. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy drugi wyciśnięty ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu oraz sproszkowaną paprykę chili. Całość zagotowujemy. Dla dekoracji zupę przed podaniem można posypać posiekaną rzeżuchą i pomidorem pokrojonym w kostkę lub podawać z grzankami. Wedle uznania :)



 

1 komentarz: