środa, 7 września 2011

Patatas bravas z sosem alioli



Niedawno w smaku espresso z cynamonem i gałką muszkatołową wyczułam smak odchodzącego lata, a owo odczucie potwierdził zapach wiejącego, jak na mój gust, już jesiennego wiatru. I zupełnie nie wiem dlaczego, ale pomyślałam o patatas bravas. Może dlatego, że były dawno temu obiecane, a zawsze wypadała jakaś kulinarna niespodzianka pomiędzy? A może dlatego, że bardzo po woli czas szykować menu na jesienno-zimowe, chłodne wieczory :)?

fot. A. Warecka
SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 - 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • pół kieliszka białego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • szczypta pieprzu Cayenne,
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżeczka kurkumy
  • suszona ostra papryka
  • szczypta suszonego rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy ziemniaki, kroimy je w grubą kostkę i gotujemy przez około 5-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Dzięki kurkumie ziemniaki będą miały piękny, żółty kolor. Trzeba tylko uważać na garnek - na pewno nie może być biały i emaliowany. Po kurkumie biel zostanie jedynie wspomnieniem.
Ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia i wkładamy na całą noc do lodówki. Dzięki temu będą twardsze, a podczas smażenia łatwiej będzie uzyskać chrupiącą i złotą skórkę.
Na patelni podgrzewany oliwę z oliwek i przyrumieniamy na niej kawałki ziemniaków. Dodajemy sól, pieprz, suszoną paprykę. Przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, ocet i majonez mieszany ze sobą. Powstałym sosem polewamy kawałeczki ziemniaków. Całość mieszany. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut w temperaturze 180’C, mieszając od czasu do czasu. 



SOS ALIOLI
SKŁADNIKI:
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy ząbki czosnku i zmiażdżymy je widelcem. Wkładamy do moździerza i ugniatamy z odrobiną soli aż czosnek przybierze postać gładkiej masy (leniwi mogą wycisnąć go przez praskę :) Do miseczki wbijamy żółtka i rozgnieciony czosnek. Powoli wlewając oliwę z oliwek i sok z cytryny mieszamy małą rózgą aż do uzyskania białawego sosu.
Nałożone ziemniaki polewamy sosem (moim zdaniem bez alioli nie ma co w ogóle próbować patatas bravas :) i posypujemy szczyptą rozmarynu. Tak przygotowane ziemniaki doskonale prezentują się w glinianych lub kamiennych miseczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz